Idag är endast 5,4 procent av jordbruksmarken i EU ekologiskt certifierad. Samtidigt ökar efterfrågan på ekologisk mat i Europa. Vi vill därför att EU antar målet att 10 procent av maten som produceras i EU ska vara ekologiskt odlad inom sex år.
– Jag träffar många föräldrar som i likhet med mig vill se mer ekologisk mat i butikerna. Idag missgynnas de ekologiska producenterna eftersom de får bära så mycket av kostnaderna för att ställa om, sa Jytte Guteland, kandidat till EU-parlamentet när hon under lördagen presenterade partiets nya målsättning för att öka andelen ekologiskt producerad mat i EU.
För oss är ekomaten ett viktigt redskap för att Europa ska klara miljömålen, minska vår utsatthet för kemikalier och gynna biologisk mångfald.
– Vi vet att det vore bra både för natur och hälsa, bin och barn, om vi ökade utbudet ekologisk mat i EU, säger Jytte Guteland.
Det finns en starkt ökande efterfrågan på ekologiska livsmedel i EU idag. Risken är att den inte kommer att kunna mötas upp av Europas jordbruk om vi inte ökar den ekologiska odlingen. Därför måste de politiska åtgärderna ses över.
I våras presenterade EU-kommissionen en Action plan för mer ekologisk odling, men den planen är inte tillräckligt ambitiös för att klara uppdraget.
Vi föreslår:
- Att EU antar ett mål att 10 procent av maten som produceras i EU ska vara ekologisk till 2020.
- Att EU ger medlemsländerna i uppdrag att införa åtgärder för att öka medvetenheten om EU:s eko-märkning.
- En omläggning av jordbruksstödet från gårdstöd (direktstöd, ”inkomststöd”) till bland annat ett ökat stöd för ekologiskt, kostnaden för certifieringen borde tas från jordbruksstödet istället för av producenterna.
Syftet är att öka möjligheten att nå EU:s miljömål och EU:s åtagande i FN-konventionerna för biologisk mångfald och klimat samt minska kemikalieanvändningen i EU. Vi tror också att mer ekologiskt kan ökad konkurrenskraft för jordbruket i EU i framtiden.
Presskontakter
Fredrik Persson, pressekreterare
Tel: 072-206 35 45