Valet till EU-parlamentet innebär en stor möjlighet för EU-medborgarna att hejda fusket med mat och göra det lättare för konsumenterna i Europa att veta vad de äter.
Vi har sett fler köttskandaler i Europa som förskräcker. Kött i lasagner har levererats i flera led från olika företag i en mängd länder i en strid ström. Till slut har den som säljer lasagnen tappat kontrollen om det är kött från åsnor, grisar eller hästar, om det är kött från Tyskland, Sverige eller Tjeckien eller om det är än mängd blandade oklara ursprung.
Det är ett ganska enkelt krav egentligen att få veta vad det är man äter. Att få en möjlighet att välja.
Vi är också kritiska till hur EU ville införa kravet på ursprungsmärkning. Det är viktigt att hela kedjan är synligt, födelseort, uppfödning och slakt. Så att vi undviker att djur transporteras runt EU för att få en annan märkning.
Det är ganska okänt i Sverige att den moderatledda regeringen i Sverige på EU-nivå i det tysta agerade mycket aktivt med att försöka stoppa en ökad ursprungsmärkning. I hemliga instruktioner från Eskil Erlandssonsdepartement sägs att det skulle bli för dyrt. Att regeringen länge drev att ursprungsmärkning av kött skulle vara frivilligt är inget de vill skylta med idag.
Som jag ser det så gick den moderatledda regeringen emot sin egen strategi. Den ville minska den svenska jordbruksnäringens möjlighet att bättre synliggöra svensk mat som är producerade med ett högre djurskydd och högre miljökrav än i många andra EU-länder.
Det har drabbat både jobb på landsbygden och konsumenternas möjlighet att få mat med högre kvalitet.
Jag som socialdemokrat och kandidat till Europaparlamentet kommer att arbeta för att Europas medborgare ska kunna vara säkrare mot matfusk, att de ska veta vad de äter och hur det kött de äter är uppfött.
Jytte Guteland, kandidat till Europaparlamentet.