TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Av Torsten Nilsson


 

Anders Fogh Rasmussen regerar vidare i Danmark, men det kan bli en skakig resa framöver. Hans mandat har försvagats, och han är i fortsättningen beroende inte bara av det populistiska Dansk folkeparti, utan också av nykomlingen Naser Khader och dennes Ny Alliance. Det kan bli problematiskt med tanke på att Khader åtminstone tidigare sagt att Fogh måste välja mellan honom och Pia Kjersgaard, ledare för Dansk folkeparti.

Det är en omöjlig ekvation för Fogh som behöver båda. Om han inte ska nöja sig med den hårfina majoritet som ett färöiskt mandat ger honom i det nyvalda folketinget. Att få muslimen Khader och den nationalistiska och främlingsfientliga Kjersgaard att samsas under samma tak blir, som Socialistisk folkepartis Villy Sövndal uttryckte det på valnatten, ett stort underhållningsnummer. Kjersgaaard, som trist nog gick framåt i valet, lär inte vika sig en tum och Khader kan inte gå med på vilka kompromisser som helst utan att förlora ansiktet. Ansluter Khader sig till oppositionen, hänger Foghs öde på att den ensamme färöingen inte fastnar i dimman på Nordatlanten.

Fogh och hans högerliberala Venstre verkar inställda på att fortsätta minoritetsregera tillsammans med de konservativa. Men det kan inte uteslutas att han tvingas försöka sy in både Khader och Kjersgaard i en större koalition. Hur en sådan nu skulle kunna fungera.

Fogh utlyste nyvalet i förtid för att, som han uttryckte det, ”trygga den politiska stabiliteten i Danmark”, har uppnått det rakt motsatta.

Som en av valets förlorare, lär Fogh inte frestas att försöka lösa den parlamentariska knuten genom ett nytt nyval. Särskilt som oppositionen gick framåt i valet och nu framstår som mer samlad och trovärdig än förut. Det sista är inte minst Helle Thorning-Schmidts förtjänst. Socialdemokraterna gick visserligen något tillbaka i valet, men den nya partiledaren gjorde ett gott intryck och etablerade sig som en stark statsministerkandidat.

Valets stora vinnare blev Socialistisk Folkeparti fördubblade antalet mandat. Sämre gick det för socialliberala Radikale venstre, som slöt upp bakom Helle Thorning i valkampanjen. Enhetslistan, som består av västersocialister och gröna, klarade sig kvar i folketinget, medan kristdemokraterna som lutar åt vänster i Danmark inte klarade spärrgränsen.

Men det är inte bara det parlamentariska läget som förändrats i Danmark. Även den politiska agendan har förskjutits, med en försiktig öppning i flyktingpolitiken och en större betoning av välfärdsfrågorna. När det gäller flyktingpolitiken, bröt socialdemokraterna och radikalerna isen genom att i valrörelsen kräva att asylsökarna släpps ut från flyktingförläggningarna och får arbeta och utbilda sig i Danmark. Ett krav som också drivs av Khaders Ny Alliance, men som Dansk folkeparti motsätter sig.

En annan fråga där stödpartierna skiljer sig gäller välfärden. Ekonomin blomstrar och danskarna har fått det mycket bättre. Men de är missnöjda med det offentliga serviceutbudet. Socialdemokraterna och den övriga oppositionen vill prioritera förbättringar inom sjukvården, äldreomsorgen och skolan framför skattelättnader.

Utan att regeringen skjuter till mer pengar till kommunerna, kommer nästa års avtalsrörelse för offentliganställda att bli en minst sagt stormig historia. Dansk folkeparti vill ha mer pengar till välfärden, medan Khader kräver skattelättnader. Det blir inte lätt för Fogh att hålla ihop sitt brokiga underlag i folketinget, och det mesta tyder på att hans tredje regering inte blir långlivad. 


2007-11-27, 13:02  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM